perjantai 8. joulukuuta 2023

 Joulukalenteri 8.12.2023 

 

 

 TULKOON JOULU

Tämä on mielestäni yksi kauneimmista joululauluista. Siinä kuvataan kaiken turhan unohtamista ja keskittymistä “oikeaan jouluun”. Siinä on lupaus jostain kauniista ja se tuo minulle aina hyvän mielen. 

Tulkoon joulu on Pekka Simojoen sanoittama ja säveltämä jouluaiheinen kappale. Kappaleen ovat levyttäneet muun muassa Jakaranda, Jakaranda on Pekka Simojoen vuonna 1985 perustama gospelyhtye, joka toimii Suomen Lähetysseuran yhteydessä. Se on lähinnä afrikkalaisvaikutteista rytmistä musiikkia laulava kuoro, jolla on oma yhtye. Vuodesta 1990 musiikkiryhmän johtajana on toiminut Pekka Nyman, joka soittaa ryhmässä lyömäsoittimia. Yhtye on saanut nimensä trooppisesta jakaranda-puusta. Jakaranda palkittiin Golden Gospel -palkinnolla vuonna 2010. 

Muita kappaletta esittäneitä artisteja ovat mm. Petri Laaksonen, Musarit, Suvi Teräsniska ja Mikko Harju. 

Versio kappaleesta löytyy myös Raskasta joulua -kokoelmalevyltä. Kappale on myös julkaistu Kauneimmat joululaulut -tapahtuman lauluvihossa, ja nuoren seurakunnan veisukirjassa. Simojoki on kertonut kappaleen taustasta, että "vaikka joulusta oli jo kaikki sanottu ja kirjoitettu, niin paluu lapsuuden joulumaisemaan synnytti kuitenkin uuden tekstisisällön.". Hän kuvailee kappaletta näin: ”Se on ajatusten virta, eräänlainen sukellus lapsuusvuosien jouluihin, kuva siitä, mitä lauluntekijä haluaisi jouluna tehdä. 

Kappaleen ensimmäinen versio syntyi Simojoen opiskellessa Lähetystalolla Helsingissä 1979–1980, mutta hän ei tuolloin julkaissut sitä kokonaan valmiiksi. Vuonna 1986 hän otti kappaleen uudestaan työn alle, kun yksi hänen Jakaranda-kuoron jäsenistään oli pyytänyt uutta joululaulua Kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen. Sekä alkuperäisen laulun sanoitus että sävellys muuttuivat, etenkin säkeistöjen kohdalla. Kertosäkeen perusidea jäi kuitenkin laulun kantavaksi teemaksi. 

 Anne-Maarit 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti