lauantai 16. joulukuuta 2023

 JOULUKALENTERI 16.12.2023 

 

TIERNAPOJAT 

 

Kiintymykseni Tiernapoikiin alkaa jo ala-asteelta koulusta. Koulussamme ei tuolloin ollut laulavia poikia riittävästi ja koulumme rehtori kasasi ryhmän meistä tytöistä esiintymään koulumme joulujuhlassa. Myös vuotta nuorempi sisareni lauloi ryhmässä. Minun osani oli esittää Mänkkiä eli tähdenpyörittäjää. Harjoittelu alkoi jo varhain ennen juhlaa ja tarkkaan en muista kuinka kauan harjoittelimme. Olihan se jännittävää ja laulut olivat hyvin tarttuvia ja jäivät hyvin mieleen. Osaan varmaan vieläkin suurimman osan laulujen sanoista. 

Tiernapojat eli tähtipojat on vanha kristillinen jouluperinne, laulunäytelmä, jota alun perin nuoret pojat kiersivät taloissa esittämässä. Tiernapoikaesitysten kuvaelma perustuu pääasiassa Uuden testamentin Matteuksen evankeliumiin. Se kertoo itämaan tietäjien matkasta Jeesus-lapsen luo sekä kuningas Herodeksesta, joka määrää sotilaansa surmaamaan kaikki pienet poikalapset toivoen siten saavansa hengiltä myös vastasyntyneen Jeesuksen, ”juutalaisten kuninkaan”. 

Suomeen tähtipoikaperinne rantautui Ruotsista ja se tunnetaan erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla.  Näytelmän kieli on säilynyt vanhahtavana Oulun murteena. Näytelmän lopussa tiernapojat toivottavat hyvää joulua ja pyytävät palkkiota esityksestään sekä kynttilän pätkää tähteen Oulussa järjestetään perinteistä tiernakilpailuja, johon osallistuu nykyisin sekä tyttö- että poikatiernoja. 

Tässä yksi versio kyseisestä esityksestä. 

 Anne-Maarit 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti