perjantai 16. joulukuuta 2022

 JOULUKALENTERI 16.12.2022

WEISTE OY
K. A. Weiste Oy on Helsingin Pukinmäessä vuodesta 1924 toiminut joulukoristeisiin erikoistunut yritys. Se on Euroopan vanhimpia joulukoristevalmistajia ja nykyisin Pohjoismaiden ainoa.
Weisteen toiminta alkoi 1924, kun kansakoulunopettaja ja paperitavarakauppias Kaarlo Aimo Weiste (1881–1963), alun perin Westerlund) perusti Helsinkiin oman yrityksen, liikeideanaan ryhtyä tuottamaan hopealangasta kotimaisia kuusenkoristeita. Niitä hän teki ensin kotonaan ja sitten Kluuvikadun työhuoneessaan, kunnes hän muutti poikansa Aarren (1920–2001) kanssa Pukinmäkeen vuonna 1926. Apua tuotteiden suunnittelussa oli sisaresta Viivia Weisteestä, joka toimi Heinolan opettajaseminaarissa piirustuksen ja käsitöiden opettajana vuosina 1921–1945. Koriste- ja nauhatehtaasta tuli K. A. Weiste Oy vuonna 1936.
Weiste valmistaa muun muassa palloja, kelloja, punoksia, köynnöksiä, lamettaa, latvatähtiä, kransseja ja pieniä tekokuusia tuotemerkillä Christmas Legend. Weisteen koristetuotannosta yli 80 prosenttia menee vientiin, erityisesti Ranskaan, Venäjälle ja Isoon-Britaniaan. Vientimaita on yhteensä yli 30.
Oman valmistuksen lisäksi Weiste tuo maahan suuren valikoiman eri materiaaleista valmistettuja joulukoristeita, lasipalloja ja lyhtyjä. Joulusesongin tasaamiseksi tuontivalikoimaan kuuluu myös laaja valikoima erilaisia ympärivuotisia sisustustuotteita ja koriste-esineitä.
1950–1960-luvulla muovi yleistyi nopeasti Weisteen materiaalina. PVC-kalvoista syntyi entistä kestävämpiä ja värikkäämpiä koristeita, ja vuonna 1967 alettiin valmistaa muottiinpuhallusmanatelmällä koristepalloja. Muovisista joulukuusista tuli 1970-luvulla hittituote pariksi kymmeneksi vuodeksi, kunnes kiinalaiset muovikuuset veivät markkinat. Tähtisädetikkuja Weiste valmisti yli 40 vuotta, kunnes kotimaiset tähtisädetikut korvattiin itäsaksalaisilla.
Vuonna 1992 K. A. Weiste Oy sai Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon.
Nykyisenä toimitusjohtajana yrityksessä toimii Antti Weiste.
WeisteShop on verkkokauppa jälleenmyyjille, mutta heillä on myös tehtaan pihapiirissä myymälä, Wanha-Villa, jossa ostettavissa valikoima joulukoristeita sekä muita joulu- ja sisustustuotteita.
Weisteen arvomaailmaan kuuluu myydä koristeita, jotka kestävät pitkään ja ovat laadukkaita. He ovat tehneet myös paljon investointeja löytääkseen koristeiden valmistukseen uusia biopohjaisia materiaaleja. He ovatkin edelläkävijöitä biopohjaisten materiaaliteknologioiden hyödyntämisessä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti