tiistai 7. joulukuuta 2021

 Joulukuun 7. päivän luukussa askarrellaan joulukortteja.

Sukumme jäsen Anja-Liisa Turkia harrastaa käsitöitä ja askartelua, ja joulun alla askartelupöydällä ovat tietysti joulukortit. Anja-Liisa tekee kaikki omat ja hänen äitinsä laittamat joulukortit itse. Hän tekee myös kaikki synttäri- yms. kortit itse. Joulukorttien suunnittelu alkoi tänä vuonna jo syyskuussa. ”Etsin ideoita ja katselin netissä askartelukauppojen materiaaleja. Lokakuun alussa tilasin materiaalit ja sitten pikkuhiljaa aloin tekemään”, kertoo Anja-Liisa.
Ideat kortteihin löytyvät mm. Pinterestistä tai Facebookin korttiaskartelijoita. Anja-Liisa poimii ideoita, joista hän sitten kehittelee omat mallit. ”Tykkään, että pitää olla ”tekemistä”, eikä vain liimata valmiita kuvia yms. korttipohjalle”, sanoo hän. ”Valitsen joka vuodelle kaksi pääteemaa, toiset kortit teen itselle ja toiset menee äidilleni. Kortit saattavat olla hyvinkin erilaiset, tai kuten tänä vuonna, sama tyyli. Joskus kortit ovat lähes samanlaiset, toisinaan taas on eri värisiä, erilaisia kuvia tms. Suosikkiaiheita minulla ei ole, mutta ehkä väreissä käytän usein jotakin muuta kuin joulupunaista tai vihreää.”
Anja-Liisan kortit syntyvät erilaisilla tekniikoilla. ”Olen tehnyt ristipistoilla, koristeommellen, serviettitekniikalla, käyttänyt valokuvaa, 3D-tekniikalla. Viime ja tänä vuonna olen stanssaillut kuvioita. Toissa jouluna sain joululahjaksi koristeleikkurin, jolla mankeloin kuvioita. Juuri nyt olen innostunut erilaisten kukkien tekemisestä. Käytän erilaisia kartonkeja, värillisiä, kimaltelevaa, ihan valkoista ja sitten vaan värittelen kuvioita. Olen hankkinut ihan tavalliset vesivärit, liituvesivärit ja viimeisin hankinta kädentaitomessuilta oli puuvärikynän näköiset vesivärit. Minulla on myös tietokoneella käytettävä leikkuri, mutta sen käyttö on ollut vähäistä viime vuosina. Isoja määriä tehtäessä on helpompi käyttää käsikäyttöistä leikkuria. Vanhoja joulukortteja voi myös uusiokäyttää. Aukollinen korttipohja, vanha kaunis kortti, kaksipuoleista teippiä ja vaikkapa ”HYVÄÄ JOULUA!”- teksitarra. Kortteihin laitan aina myös jonkun joulurunon tai värssyn, ja niiden uusien etsimisessä onkin iso työ.”
Kortteja syntyi tänä vuonna kaiken kaikkiaan 134. ”Äidilleni meni VAAN 64, joskus muutama vuosi taaksepäin tein 120, eikä niitä riittänyt vielä kaikille naapureille jaettavaksi. Ikätoverit ovat jo harvassa, joten korttien tarvekin on vähentynyt. Tänä vuonna tein tädilleni 25 korttia ”tuliaisiksi”. 5 kappaletta eräs ystäväni tilasi ja loput 40 käytän itse.”
Anja-Liisa lähettää kortteja lähisukulaisille, tädeille, sedälle, muutamalle serkulle, ystäville. Läheiset sukulaiset, ovat myöskin naapureita, heille annetaan kortti ja kukkanen tai joku pieni muistaminen.
Anja-Liisa on työskennellyt vanhusten hoidossa, viimeiseksi vanhusten päivähoidossa. Siellä hän näki kuinka arvokkaita joulukortit ovat. Ennen joulua kertoivat kuinka monta korttia oli edellisenä päivänä posti tuonut ja keneltä. Parina vuonna hän auttoi vanhuksia kirjoittamaan ja laittamaan kortteja. ”Samaan aikaan myös huomasin, että vanhemmilleni alkoi olemaan vaikeaa kirjoitella kortteja. Äidin syntymä- ja nimipäivä on marraskuussa, samoin isänpäivä. Vuosien ajan oli lahjapulmat hoidossa, kun vein kortit ja huolehdin osoitteet tulostettuna kuorien päälle. Yksi pieni joulukortti voi jollekin olla hyvinkin merkityksellinen. Tekstari ei aja samaa asiaa!!!” muistuttaa Anja-Liisa.
Hänestä on ollut hauska seurata, kun hän on vuosia laittanut omatekemät kortit, niin jotkut hankkivat ns. käsin tehdyn kortin, jonka laittavat hänelle. Hän muistaa hyvin myös jotkut valokuvakortit jo edesmenneiltä sukulaisilta. Kälyn itse maalaamat akvarellikortit pääsevät joulukoristeluun vuosien takaa.
Kuvissa on Anja-Liisan taiteilemia joulukortteja. Onneksi naapurista hänen kälyltään löytyi tallessa yli kaksikymmentä korttia kuvattavaksi!












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti