maanantai 29. marraskuuta 2021



 Hyvää joulunodotusta kaikille minunkin puolestani! 

 
Sukelletaan heti joulukorttiperinteen hämmentävään historiaan: joulukortit sellaisena kuin mene ne tunnemme ovat pikkuisen alle kaksisataavuotiaita (1843) ja peräisin Britanniasta. Joulukirjeitä tosin oli siinä vaiheessa lähetetty jo vuosisatojen ajan. 
 
Kaikkein ensimmäinen joulukortti liittyi jouluateriaan ja hyväntekeväisyyteen, varhaisimmissa korteissa oli myös paljon erilaisia luontoaiheita, erityisesti lintuja, esimerkiksi uskonnolliset aiheet tulivat mukaan vasta hiukan myöhemmin. 
 
Koska kuitenkin viktoriaaneista oli kysymys, kaikki ei sujunut aivan raittiissa ja terveessä hengessä ja osa joulukorteista ei kauniisti sanoen oikein istu jouluhenkeen sellaisena kuin me sen nykyään tunnistamme. Tosin tuhmien lasten sullominen säkkiin (todennäköisesti kuitenkin ilman Mallorcan matkaa), lintujen kärsimykset ja jouluruoan ylistys jotain kokemuksemme kieltä heläyttää vieläkin.

 
Lähes varmasti voin kuitenkin sanoa, että ilakoivia hyönteisiä esittävä kortti tuskin on tuonut joulumieltä keskuuteemme, tähän mennessä ainakaan….
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti